Mirades emprenedores XXII

Us presentem emprenedors i emprenedores del territori, els seus èxits, els seus dubtes i en definitiva el seu treball. Aquest espai ens permetrà veure l’emprenedoria amb exemples reals.

Alfons Morral i Casanova. Enginyeria industrial. Viver 1 C/ Enric Prat de la Riba, 17, Torelló

L’Alfons viu a Sant Pere de Torelló. Fa uns mesos es va instal·lar a un viver d’empreses de l’Ajuntament de Torelló situat a l’edifici La Cooperativa.
De petit li agradava muntar i desmuntar aparells, veure i entendre el funcionament dels seus mecanismes. Per això de gran va estudiar Enginyeria industrial a la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya). Es va especialitzar en el Disseny de Maquinària Industrial i més tard va seguir formant-se amb un post-grau en Automatització i Robòtica. Ha treballat en diverses empreses com a enginyer de projectes, dissenyant i desenvolupant maquinària industrial, i també com a enginyer de processos que és qui supervisa i gestiona la implantació de maquinària per la millora de la producció. Està acostumat als reptes i per això ha anat canviant d’empreses i sectors industrials.

Té clar que a la Vall del Ges es viu millor que a una gran ciutat com Barcelona on va viure uns anys. I amb el temps també ha anat tenint clar que prefereix treballar per compte propi. Degut a la pandèmia va baixar la feina a l’empresa on treballava i es va decidir a capitalitzar l’atur i crear el seu propi negoci, assessorat i acompanyat pel servei d’emprenedoria del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. I així és com el febrer d’aquest any es va instal·lar al viver d’empreses de Torelló. En aquests nou mesos no li ha faltat feina, en part gràcies als múltiples contactes que li han permès assegurar-se projectes a realitzar. Està content perquè els projectes són més variats i li permeten canviar de sector i acceptar feines diverses. Així mateix pot tenir diferents línies de negoci que també li agraden com és la docència o l’assessorament a empreses.

Com a emprenedor afirma que potser sí que obté més ingressos que treballant contractat en una empresa, però també té clar que treballa moltes hores. Tot i això li compensa perquè té la llibertat d’administrar el seu temps, les col·laboracions amb els clients i els projectes a desenvolupar. I té temps també per seguir formant-se ja que la tecnologia avança molt ràpidament i li cal està al dia en el seu sector.
De moment és un negoci que pot gestionar fàcilment ja que els costos de moment són pocs i els ingressos suficients. En un futur li agradaria créixer a través d’una societat cooperativa. Li agrada la idea de treballar de forma col·laborativa, encarant reptes amb d’altres enginyers amb qui s’entengui bé professionalment. De moment però està satisfet de treballar per compte propi, tot i que tampoc descarta tornar a treballar contractat per una empresa combinant les dues vies laborals. El que té clar és que, com a bon emprenedor, li agrada la seva feina i els anys d’experiència professional li donen seguretat i ganes per seguir acceptant nous reptes professionals.

Publicat al Setmanari Torelló el 17 de desembre de 2021