Mirades emprenedores XII

Mar Villegas. Gram. Plaça Nova, 10 de Torelló. Instagram:  @gram

Mar Villegas és torellonenca, va estudiar disseny de moda a Barcelona on durant molts anys va estar vivint i treballant en disseny de vestuari per cine i televisió.

Arrel de ser mare es va fer un replanteig vital general i la família va decidir deixar la ciutat i venir a viure a Torelló. Durant un temps va seguir exercint la seva professió a Barcelona, mentre en paral·lel, buscava feines més a prop, a Torelló i comarca d’Osona. Impartia classes de confecció però no era suficient per treure’s un sou. Tenia clar que volia treballar prop de casa i va començar a pensar alternatives. La seva idea inicial no era emprendre però durant un any va desenvolupar una idea de negoci: a Torelló no es pot fer una compra responsable i sostenible sense plàstic. Va pensar en una botiga d’aliments a granel. així va néixer Gram.

El camí no ha estat fàcil perquè desconeixia completament el sector. Tant el comercial, de funcionament d’una botiga, com el sector alimentari. Durant més d’un any investiga, es forma i el projecte va agafant forma. Ho alterna fent diferents feines. Durant el confinament dels mesos de març a juny per la crisi sanitària, al no poder treballar, es centra de nou en el pla d’empresa i es decideix a emprendre. Comença a buscar local i tot s’accelera, també la motivació. En Naïm, la seva parella li va donar i li dona suport en tots els sentits i aporta els coneixements tècnics i econòmics.

Fa pocs mesos que ha obert Gram i encara s’està organitzant i agafant dinàmiques. Treballa moltes hores. Tant abans d’obrir el comerç, netejant, desinfectant, reomplint envasos… com després de tancar-lo, fent comandes, controlant factures, interactuant a les xarxes socials… El dia a dia és intens. Els inicis sempre són durs. Un cop es vagi familiaritzant amb tot el que significa portar la botiga, les hores de feina es reduiran, o contractarà alguna persona.
Té idees que poc a poc anirà implementant, com, entre d’altres, la venda online amb recollida a la pròpia botiga. Li agrada sentir-se lliure per prendre les seves decisions en tot moment. Està molt contenta de la bona rebuda, de veure que el seu projecte funciona i comprovar que hi ha un públic que agraeix poder comprar sense plàstic com ella creia. Li agrada molt la relació amb els clients, fer vida al poble, sentir-se propera i intercanviar coneixements, idees, això no ho tenia a la ciutat. Definitivament, es tracta d’una idea de negoci que ha trobat el seu lloc a Torelló.

Publicat al Setmanari Torello el 15 de gener de 2021.