El territori

La Vall del Ges, Orís i el Bisaura és un territori situat al nord de la comarca d’Osona, format pel Bisaura al nord, la vall del Ges al sud-est i Orís al sud-oest. Al Bisaura trobem els municipis de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Sora i Vidrà. A la Vall del Ges, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Torelló. I tots aquests municipis, juntament amb el poble d’Orís, s’engloben sota la marca turística gesbisaura.

El medi natural i rural tenen molta importància en tot el territori. El paisatge es dibuixa amb camps de conreus i prats de pastura, amb ermites, masies i  castells. Caminant per aquests paratges, trobem boscos de pi i de roure als vessants més assolellats i magnífiques fagedes a les bagues, rieres rocalloses i bonics salts d’aigua amagats. I si pugem en alguns dels nombrosos cims, gaudirem d’unes vistes panoràmiques immillorables.

Les principals vies d’accés són la carretera C-17 (carretera de Barcelona a Puigcerdà) i la C-37 (eix Vic – Olot), a més de la xarxa local de carreteres existent que comunica els municipis entre si.

La Vall del Ges, Orís i Bisaura compta amb una àmplia tradició industrial.

Des de fa ja molts anys, l’economia del territori ha tingut com a base la indústria. Els sectors més importants per l’ocupació que aquestes generen són:

  • Metall (33,7%)
  • Agroindústria (9%)
  • Comerç (8,6%).
  • Fusta i mobles (7%).
  • Construcció (7%).

L’estructura empresarial està dominada per la petita empresa, especialment la microempresa. Malgrat això, destaca la importància de la mitjana empresa en termes d’ocupació, amb el 33,5% dels llocs de treball assalariat.

El sector metal•lúrgic és el més arrelat al territori. Es tracta d’una indústria manufacturera competitiva, amb capacitat exportadora i amb un alt coeficient d’especialització.

Al nord d’Osona es troba un clúster d’empreses del sector de la cosmètica, conegut internacionalment com a ‘cosmetic valley’. Empreses que anteriorment s’havien dedicat al sector tèxtil, passen a fer-ho per a la perfumeria i la cosmètica.

Almenys tretze empreses, amb un alt nivell de qualitat –algunes pertanyents a grups multinacionals i d’altres de caràcter familiar- produeixen tot el necessari, a excepció del vidre, per fer una ampolla de perfum, colònia o bé altres envasos de cosmètica.

En aquesta zona també es concentra gran part de l’activitat de torneria de fusta de Catalunya. Empreses que han superat diferents crisis des de la dècada dels 80, diversificant la seva producció, internacionalitzant-se, introduint noves tecnologies i buscant nous productes.

Les indústries de la fusta i del suro, excepte la dels mobles, és l’activitat econòmica que presenta un quocient de localització regional més alt.

L’any 1977 es va crear el Gremi provincial de torners per promocionar el sector dins i fora del país com un dels principals objectius. Actualment a la vall del Ges hi ha més de 50 empreses dedicades al sector de la torneria. Empreses que s’han adaptat als nous temps i a les noves necessitats del mercat i que actualment fabriquen productes com joguines, mobiliari, panells acústics, baquetes, packaging, taps per a la indústria de la perfumeria i cosmètica, decoració i làmpades, entre d’altres.