Cens de rapinyaires i edició d’un pòster de la fauna nocturna de Torelló

L’Ajuntament de Torelló ha impulsat en els últims mesos diverses accions per estudiar i promoure la biodiversitat nocturna de l’espai urbà de Torelló. Fruit d’aquestes actuacions i del conveni signat entre el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura amb la Fundació Zoo de Barcelona s’ha editat un pòster de la fauna nocturna de Torelló.

Entre les accions pel foment de la biodiversitat destaca el cens de rapinyaires nocturns als jardins de l’Espona i Vicenç Pujol, que es va fer el passat mes de maig. El cens va confirmar la presència d’una parella adulta de gamarús (Strix aluco) amb polls de l’any i del xot (Otus scops); a més de l’existència, ja coneguda, d’almenys dues parelles reproductives d’òliba (Tyto alba) al nucli urbà de Torelló. Es tracta de rapinyaires nocturns protegits i amenaçats en molts indrets de Catalunya.

Fruit del resultat del cens es va instal·lar, en diversos punts del municipi, diferents tipus de caixes-niu per facilitar la continuïtat dels ocells detectats i, a l’hora, afavorir la presència d’altres aus no detectades, com és el cas del mussol comú (Athene noctua), que és el rapinyaire diürn que més ha minvat a Osona els darrers anys.
Concretament, es van col·locar quatre caixes-niu repartides entre la trama urbana de Torelló i el seu entorn immediat, tres caixes-niu de gamarús per incrementar els punts de cria de la parella actual, una caixa-niu de mussol comú a l’entorn del recinte del cementiri municipal i una caixa- niu d’òliba a l’interior del campanar de l’església de Sant Feliu. 

Paral·lelament, i fruit del conveni entre el Consorci Vall del Ges, Orís i Bisaura i la Fundació Zoo de Barcelona, s’ha editat un pòster de la fauna nocturna de Torelló. El pòster vol donar a conèixer la fauna de l’entorn urbà i periurbà del municipi que, degut als seus hàbits nocturns i crepusculars, sovint passa desapercebuda per part de la població.

El pòster es pot recollir de manera totalment gratuïta al Torelló Jove, al carrer Enric Prat de la Riba, 17, en horari de dilluns a divendres, de 11 a 13 h i 16:30 a 17 h. També el podeu consultar i descarregar en el següent enllaç.

D’altra banda, durant aquest proper hivern està previst que es revisin, netegin i es reparin o substitueixin part de les caixes-niu  que, al llarg dels anys, diverses entitats, escoles i persones a títol privat han col·locat entorn del municipi. Aquestes caixes, en la seva majoria per ocells insectívors com la mallerenga carbonera, la mallerenga blava o el caragolet, requereixen manteniment per eliminar-ne les restes de brutícia i perquè puguin ser utilitzades any rere any.