Amb l’arribada de la primavera, torna la programació d’activitats al Parc del Castell de Montesquiu

Tornen les activitats de primavera al Parc del Castell de Montesquiu i al territori de la vall del Ges, Orís i Bisaura, una nova temporada que ofereix una àmplia varietat d’activitats culturals, tallers de divulgació del medi natural i sortides guiades que descobreixen racons espectaculars del territori.

Les passejades guiades (rutes de marxa nòrdica) pel territori ja estan en marxa des de mitjans de març i tenen lloc els diumenges cada quinze dies al matí fins al mes de novembre. Es podran descobrir indrets singulars de l’EIN Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt com l’ermita de Sant Moí, les baumes del Teixidor, el castell de Besora o les esquerdes de l’Euga, a Vidrà.

Les activitats de primavera s’iniciaran el dissabte 9 d’abril amb una sortida guiada per observar i aprendre a identificar les diferents espècies d’ocells presents al territori acompanyats d’en Jordi Baucells (biòleg, enginyer tècnic agrícola i naturalista). Se saltarà al dissabte 23 d’abril, diada de Sant Jordi, amb una proposta especial per aquesta data tan simbòlica: amb l’acompanyament de la Berta Vilageliu, artista plàstica i guia de banys de bosc, es jugarà com dracs, connectant amb la llegenda de Sant Jordi a través dels elements de la natura per crear un resultat artístic i descobrir com és el drac que tothom porta dins.

Els dissabtes 30 d’abril i 21 de maig, amb la guia de muntanya Alba Rovira, es recorreran els boscos del Parc del Castell de Montesquiu a la cerca d’orquídies silvestres per conèixer-ne els seus hàbitats i aprendre a identificar-les. El mateix dissabte 30 d’abril, al vespre, el Grup de Naturalistes d’Osona juntament amb el CERM-UVic-UCC proposarà una sortida per observar i estudiar les papallones nocturnes al Parc, amb l’expectativa de veure la reina de les papallones nocturnes, la graèllsia (Actias isabelae), un exemplar molt admirat protagonista de la imatge promocional de les activitats d’enguany.

S’iniciarà el mes de maig -un mes intens en el qual també tindrà lloc el festival Música a la gespa-, amb un taller sobre amfibis i rèptils, el dissabte 14 a la tarda, amb l’acompanyament i guiatge de Fernando Loras, herpetòleg. Finalment, el dissabte 28 de maig al matí, commemorant el Dia Europeu dels Parcs,es farà un taller sortida a la cerca de papallones diürnes per conèixer les espècies que hi ha a l’entorn i aprendre a identificar-les, un taller a càrrec de l’Albert Palou i que compta amb la col·laboració del Consorci del Ter.

També cal mencionar que dins el programa Música a la gespa, que tindrà lloc els diumenges de maig amb Joana Serrat, Maria Jaume, la Riverter i Guillem Ramisa, i sobre el qual s’informarà ben aviat, el dissabte 22 de maig es pujarà com cada any al castell de Besora en un matí de música i arqueologia que torna a la programació de primavera com en els anys previs a la COVID. En aquesta jornada, els arqueòlegs Marta Fàbrega i Francesc Busquets posaran al dia els assistents sobre els avenços arqueològics del jaciment amb l’acompanyament de la música de la Riverter i el tradicional vermut ofert pels Amics del Bisaura, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Maria de Besora i la Fundació Privada Conjunt Monumental Castell de Besora.

Tota la informació i inscripcions a les activitats a la web Territori Vall del Ges, Orís i Bisaura.