Accés directe als continguts
Vall del Ges

També pots estar al dia del que passa a través dels nostres canals RSS. Veure'ls tots.

Ajuntament de Torelló

El municipi de Torelló té 14.000 habitants i és el nucli poblacional més important de la zona. És el municipi que forma part del Consorci on hi ha més presència industrial.

El municipi de Torelló està situat al cor de la Vall del Ges, al sector septentrional de la Plana de Vic. Del relleu de Torelló només se’n destaca el puig de la Guàrdia o de les Tres Creus, al costat de Rocaprevera.

Pel que fa a les comunicacions viàries, Torelló es connecta per carretera amb els municipis veïns de Manlleu, Sant Pere i Sant Vicenç de Torelló; alhora també és a tocar de dues grans infraestructures viàries: la carretera C-17 de Barcelona a Ripoll i la C-37, o Eix Vic-Olot, que uneix Osona amb la Garrotxa a través del túnel de Bracons. Finalment, Torelló disposa d'una estació de tren de la línia de Barcelona a Puigcerdà.
A partir dels primers assentaments de l'època neolítica, aquest territori ha concentrat activitat humana al llarg dels segles. Demogràficament no ha parat de créixer i la seva població s’apropa, actualment, als 14.000 habitants.

La indústria relacionada amb la filatura i el tèxtil va donar un gran impuls al municipi, especialment al segle XIX. Els rius Ter i Ges, que conflueixen en terme de Torelló, hi van tenir molt a veure, gràcies a l’energia hidroelèctrica que generaven i que donava vida a les fàbriques.

D’altra banda, el sector de la torneria està molt arrelat al municipi, fruit d’una tradició que es remunta a l’Edat Mitjana i que, encara avui, persisteix. Per tal de mantenir la memòria viva i conservar els vestigis d’aquesta activitat tan tradicional, Torelló disposarà d’un equipament cultural de primer ordre: el Museu de la Torneria, emplaçat a l’edifici de l’antiga Torneria Vidal.

L’agricultura i la ramaderia es mantenen com activitat econòmiques a Torelló, per bé que d’una manera residual. En canvi, el comerç i el sector serveis tenen una vitalitat que també vol assolir el sector turístic, sota l’impuls de dos factors clan: l’atractiu de l’entorn natural i les activitats culturals de Torelló i les seves excel·lents comunicacions.

Especialment ressenyable és l’activitat cultural que genera Torelló. Al marge de l’extensa i interessant programació estable del Teatre Cirvianum, a Torelló les manifestacions culturals i festives omplen pràcticament tot el calendari. Des del Carnaval de Terra Endins fins al Festival de Cinema de Muntanya i Aventura, passant pel Mercat del Trasto, el Festus, la Festa Major o l’Aplec de Rocaprevera.

Contacte

  • Nom: Ajuntament de Torelló
  • Adreça: C. Ges d'Avall, 5
  • Codi postal: 08570
  • Municipi: Torelló
  • Telèfon: 938591050
  • Fax: 938504320
  • a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)
  • Web: http://www.ajtorello.cat
  • Responsable: Alcade: Santi Vivet Soler Representant al Consorci: Manel Romans i Sánchez
  • Horari: de 9 del matí a 2 de la tarda
MontesquiuOrísSoraSt. Pere de TorellóSta. Maria de BesoraSt. Quirze de BesoraSt. Vicenç de TorellóTorellóVidrà